Het spookt

Ken je dat gevoel, dat je alleen thuis bent en ineens andere geluiden hoort dan normaal? Dat gevoel heb jij of heeft één van je collega’s nu wellicht ook op het werk. We werken niet alleen nog steeds veel thuis, maar er zijn ook veel mensen die toch op kantoor moeten zijn. Zij zijn vaak alleen of maar in een heel klein groepje. En wie zorgt er voor hen?~

Een groot gebouw kan beangstigend zijn, maar niet alleen dat, het kan ook voor gevaar zorgen. Die geluiden kunnen wij niet wegnemen, waar we wel voor kunnen zorgen is dat zij zich zeker voelen om elke noodsituatie aan te kunnen!

Jij als werkgever blijft ook nu verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van jouw werknemers, dus denk hier eens goed over na en kijk wat jij kan doen. Wat wij kunnen doen is ze opleiden tot BHV’er als ze met een groepje zijn en als ze echt alleen zijn (wat zeker niet wenselijk is) dan hebben wij de e-learning Zelfredzaamheid die ook voor deze doelgroep zeer goed toepasbaar is!

Maar er is meer, dat gedaan kan worden. Onlangs lazen wij bij het NIBHV, waarvan wij het keurmerk dragen, een aantal zeer nuttige tips die we graag met jullie delen.

  • Kijk of er mogelijkheden zijn om een en ander zo te organiseren dat er nooit iemand alleen hoeft te werken.
  • Inventariseer welke risico’s er zijn en welke werkplekken extra risico’s opleveren.
  • Spreek een procedure af met degene die alleen werkt en tref maatregelen, hierbij kun je denken aan: de medewerker belt elke 2 uur naar een vast telefoonnummer, er is overal camerabewaking aanwezig, de medewerker draagt altijd elektronische beveiliging, een toezichthouder komt elke 2 uur even langs.
  • Bespreek met de medewerker die alleen werkt de mogelijke risico’s.

Zomaar wat tips die wij zeer nuttig achten in deze tijd. Nogmaals wij hopen dat niemand alleen hoeft te werken, maar als het dan toch nodig is, neem de juiste voorzorgsmaatregelen!