Expert aan het woord | Thuis en op vakantie

Ons docententeam heeft verschillende specialisaties en is van alle markten thuis. Een echt top team! Vandaag nemen we een kort interview af met onze docent en brandweerman Sven. Hij geeft je meerdere tips voor bij jouw thuis, maar ook voor als je op reis gaat.

1. Welke soort brand zie je het meest bij mensen thuis en is eigenlijk door mensen zelf te bestrijden en/of te voorkomen?
“Laten we voorop stellen dat onvoorzichtig handelen door mensen vaak voor problemen zorgt. Dit gaat vaak ook gepaard zonder enig toezicht. Het aanzetten van elektronische apparatuur is daar een goed voorbeeld van. Even naar de winkel gaan, maar ondertussen de wasdroger aanzetten. ‘s Nachts elektronische apparatuur opladen in de nabijheid van brandbaar materiaal. Denk aan de telefoon op de bedrand of het laten zitten van stekkers in een toch al overbelast stekkerblok zonder dat er iets oplaadt”.

2. Welke (preventieve) brandblusmiddelen raad je iedereen aan in huis te hebben? En waarom?
“Waar ik persoonlijk altijd op hamer, is niet zo zeer de bestrijding van een brand, maar meer: word ik op tijd gealarmeerd? Ik heb het nu dus met name over rookmelders. Een brand is al snel te groot en je hebt je tijd hard nodig om te kunnen vluchten met je eventuele partner en kinderen. Overdag kun je je zintuigen perfect gebruiken, maar wanneer je ligt te slapen, vallen je twee meest belangrijke zintuigen weg, namelijk zien met je ogen en ruiken met je neus. Als ik een specifiek brandblusmiddel moet benoemen dan raad ik iedereen klasse A/B/F spuitbussen voor thuis aan”.

3. Welke brandblusmiddelen raad je mensen aan die met een caravan of een camper op pad gaan?
“Mensen denken er vaak niet zozeer aan, maar een rookmelder/CO melder in je caravan of in je camper is een hartstikke goed idee. Je moet het zien als een vakantiewoning en die moeten tegenwoordig ook voorzien zijn van deze brandblusmiddelen. Ook hier volstaat de klasse A/B/F spuitbus”.

4. Waar moeten mensen op een camping extra op letten?
“Wanneer je op een camping te maken krijgt met een brand in je caravan of in je camper zijn er bijna altijd gasflessen bij betrokken. Mochten gasflessen op een veilige manier weg te halen zijn, is dat een hele zorg minder. Lukt dat niet waarschuw dan meteen de omgeving en zorg voor afstand. Kijk daarnaast uit met BBQ-en, wees voorzichtig met vloeistoffen die soms opgespoten worden om het sneller te laten branden en vliegvuur in combinatie met tenten en controleer tot slot altijd of het vuur echt uit is als je naar bed gaat”.

5. Welke brandblusmiddelen raad je mensen aan in de auto te hebben?
“Dat ligt er een beetje aan welke auto je rijdt. Het probleem bij autobranden is dat ze vaak ontstaan door lekkages onder de motorkap, door oververhitting, door elektra en tegenwoordig ook door accu’s bij elektronische voertuigen. De accu’s van elektrische auto’s moet je zelf niet aan willen beginnen, daar heeft de brandweer al de grootst mogelijke moeite mee. Onderdompelen in water is wat er nu vandaag de dag mee gebeurd. Onder de motorkap zou ik nog steeds zeggen een poederblusser. De poederwolk zorgt voor veel schade, maar kan wel overal komen. Veel belangrijker is: blus niet als je je eigen veiligheid niet kunt waarborgen (vanwege de brand of de omgeving, snelwegen enzovoorts) en laat het verder over aan de brandweer”.