• Home
  • Nieuws
  • Preventiemedewerker verplicht? Moet je hiervoor iemand aanstellen?

Waarom is een preventiewerker nodig?

Een preventiemedewerker is verantwoordelijk voor het bevorderen van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Een belangrijke en verbindende taak. De preventiemedewerker is een toegankelijk aanspreekpunt voor werknemers en werkt bijvoorbeeld samen met managers, de bedrijfsarts en de ondernemingsraad. Om arbeidsongevallen en beroepsziekten te voorkomen brengt de preventiemedewerker risico’s in kaart, bedenkt maatregelen en controleert naleving van veiligheidsvoorschriften.

 

Wat zijn de taken van een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker staat de werkgever bij als deskundige op het gebied van veiligheid op de werkvloer. De belangrijkste taken van de preventiemedewerker zijn:

  • Het (mede) opstellen en uitvoeren van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het opvolgende plan van aanpak
  • Het adviseren van en nauw samenwerken met arbodeskundigen en de OR/PVT
  • De maatregelen uit het RI&E (mede) uitvoeren

Meer informatie over de taken van een preventiemedewerker vind je hier.

 

Wanneer is een preventiemedewerker verplicht?

Volgens de Arbowet dient elk bedrijf ten minste één preventiemedewerker aan te stellen. Als het bedrijf minder dan 25 medewerkers in dienst heeft, dan mag de werkgever zelf de preventiemedewerker zijn. Lukt het niet om een eigen medewerker aan te stellen? Dan mag een externe deskundige de rol vervullen. Een directe collega zal echter toegankelijker zijn en het bedrijf en de collega’s beter kennen. Bij aanwezigheid van een ondernemings- of personeelsraad dienen zij in te stemmen met de toewijzing van de preventiemedewerker.

De preventiemedewerker moet over voldoende deskundigheid en ervaring beschikken om zijn taken goed te kunnen uitvoeren. Het is aan de werkgever om hem of haar de tijd en ruimte te geven om de kennis op te doen en bij te houden. Een cursus is daarom aan te raden.

 

Wat als je geen preventiemedewerker hebt?

Het aanstellen van een preventiemedewerker is voor alle bedrijven in Nederland verplicht volgens de Arbowet. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of bedrijven aan deze wet voldoen. Bij het niet naleven van de Arbowet volgen er mogelijk boetes, inspecties en extra maatregelen.

 

Waar moet een preventiemedewerker aan voldoen?

Een preventiemedewerker is op de hoogte van mogelijke bedrijfsrisico’s en werkt vaak nauw samen met diverse specialisten. Voor collega’s is het belangrijk dat de preventiemedewerker toegankelijk en betrouwbaar is. Communicatieve skills zijn daarom een must. Een preventiemedewerker moet doorgaans aan de volgende kwaliteiten voldoen:

  • Analytisch: Kan risico’s herkennen en beoordelen.
  • Kennis van wet- en regelgeving: Begrijpt en past veiligheidsvoorschriften en arbeidswetgeving toe.
  • Communicatieve vaardigheden: Kan duidelijk communiceren met zowel management als medewerkers.
  • Proactieve houding: Neemt initiatief om veiligheidsmaatregelen te verbeteren.
  • Samenwerkingsvermogen: Werkt goed samen met anderen om veiligheid op de werkvloer te waarborgen.
  • Oplossingsgericht: Denkt in oplossingen en kan praktische maatregelen bedenken en implementeren.
  • Nauwkeurigheid: Let op details en zorgt dat alle veiligheidsprotocollen worden nageleefd.
  • Leergierig: Staat open voor nieuwe kennis en blijft op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van arbeidsveiligheid.

 

Wie stel je aan als preventiemedewerker?

Preventiemedewerker is een verantwoordelijke taak waarin er veel moet worden overlegd en beslist. Het is verstandig om iemand aan te stellen met ervaring met de werkzaamheden en processen binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld een teamleider of HR-adviseur. Ook heeft de rol veel overeenkomsten met die van een BHV’er. Beide medewerkers zorgen voor een veilige werkomgeving en brengen risico’s in kaart. Het is dan ook niet gek om een BHV’er als preventiemedewerker aan te stellen. Bij veel opleidingscentra zoals SBN kun je voor beide rollen een cursus volgen en de nodige certificaten behalen.

 

Meer weten over onze preventiemedewerker cursussen?

Meer weten over de vaardigheden die aan bod komen tijdens een cursus preventiemedewerker en wat de kosten zijn? Bekijk direct onze preventiemedewerker cursussen:

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.