1. Voer een grondige Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uit
Het identificeren van potentiële gevaren is de eerste stap naar een veilige werkomgeving. Een RI&E helpt bij het in kaart brengen van risico’s en het ontwikkelen van passende maatregelen om deze te beheersen. Zorg ervoor dat de RI&E up-to-date is en regelmatig wordt herzien, vooral bij veranderingen in bedrijfsprocessen of -omstandigheden. Belangrijk om te weten: een RI&E is wettelijk verplicht voor vrijwel alle bedrijven met personeel. Bekijk onze RI&E diensten voor ondersteuning bij het opstellen of updaten van uw RI&E.
2. Stel een preventiemedewerker aan
Een preventiemedewerker speelt een cruciale rol in het bevorderen van veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf. Deze persoon ondersteunt bij het uitvoeren van de RI&E en adviseert over maatregelen om arbeidsrisico’s te verminderen. Het is wettelijk verplicht om ten minste één preventiemedewerker in dienst te hebben.
2. Stel een preventiemedewerker aan
Een preventiemedewerker speelt een cruciale rol in het bevorderen van veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf. Deze persoon ondersteunt bij het uitvoeren van de RI&E en adviseert over maatregelen om arbeidsrisico’s te verminderen. Het is wettelijk verplicht om ten minste één preventiemedewerker in dienst te hebben.
3. Zorg voor actuele BHV-trainingen
Bedrijfshulpverleners (BHV’ers) zijn essentieel voor een snelle en effectieve respons bij incidenten. Zorg ervoor dat bestaande BHV’ers tijdig worden aangemeld voor herhalingscursussen om hun vaardigheden en kennis up-to-date te houden. Dit garandeert dat zij adequaat kunnen handelen in noodsituaties. De geldigheid van een BHV-certificaat is in Nederland doorgaans één jaar. Door de geldigheid van de verschillende BHV’ers regelmatig in kaart te brengen zorg je ervoor dat hun certificaat geldig blijft.
4. Betrek medewerkers bij het veiligheidsbeleid
Medewerkers hebben vaak waardevolle inzichten in de dagelijkse praktijk en potentiële risico’s. Betrek hen bij het ontwikkelen en evalueren van veiligheidsmaatregelen. Dit verhoogt de betrokkenheid en zorgt voor praktische en effectieve oplossingen. Zorg daarnaast dat alle medewerkers weten wie er in het BHV-team zitten. Dit kan bijvoorbeeld door foto’s op het intranet te plaatsen of BHV’ers herkenbaar te maken met buttons of hesjes, zodat iedereen weet bij wie ze terecht kunnen bij noodsituaties.
5. Stimuleer een open meldcultuur
Een cultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om onveilige situaties en bijna-ongevallen te melden, draagt bij aan het voorkomen van incidenten. Moedig open communicatie aan en zorg ervoor dat meldingen serieus worden genomen en opgevolgd. Dit bevordert de betrokkenheid van alle medewerkers.
6. Houd de werkplek schoon en georganiseerd
Een opgeruimde en schone werkplek vermindert de kans op ongevallen. Zorg voor duidelijke looproutes, vrijgehouden nooduitgangen en een systematische opslag van materialen en gereedschappen. Een georganiseerde omgeving draagt bij aan efficiëntie en veiligheid.
7. Zorg voor goed onderhoud van apparatuur
Regelmatig onderhoud en tijdige keuring van machines en apparatuur voorkomen technische mankementen die tot onveilige situaties kunnen leiden. Stel een onderhoudsschema op en houd dit nauwkeurig bij. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de apparaten, maar garandeert ook de veiligheid van de gebruikers.
8. Maak gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Zorg ervoor dat de juiste beschermingsmiddelen beschikbaar zijn en dat medewerkers weten wanneer en hoe ze deze moeten gebruiken. Denk aan helmen, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming en andere middelen die relevant zijn voor uw specifieke werkomgeving. Het correct gebruik van PBM vermindert de kans op letsel aanzienlijk.
9. Plan en oefen noodscenario’s
Het is essentieel dat naast het BHV-team, ook medewerkers weten hoe te handelen bij noodsituaties. Organiseer regelmatig ontruimingsoefeningen en simuleer verschillende scenario’s om de paraatheid te testen en te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet wat te doen in geval van een echte noodsituatie, waardoor paniek wordt verminderd en efficiënte evacuatie mogelijk wordt gemaakt. SBN kan hierbij ondersteunen door ontruimingsoefeningen te verzorgen, waarbij we realistische scenario’s simuleren en waardevolle feedback geven.
10. Evalueer en verbeter continu
Veiligheid is een continu proces. Evalueer regelmatig de effectiviteit van veiligheidsmaatregelen en maak aanpassingen waar nodig. Blijf daarnaast op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving. Een proactieve benadering zorgt voor een dynamische en veilige werkomgeving.
Ga voor een veilige werkomgeving
Door deze checklist te volgen, bereid je jouw bedrijf voor op een veilige en succesvolle werkomgeving. Wil je na het lezen van deze tips de bedrijfsveiligheid in jouw organisatie verbeteren? SBN biedt verschillende BHV cursussen en incompany trainingen aan voor een veilige werkvloer.