Wat is een hoofd BHV’er?

Een hoofd BHV’er is verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid en de inrichting van de bedrijfsnoodorganisatie binnen een organisatie. Het takenpakket is breed en varieert van het waarborgen van de veiligheid tot het organiseren van ontruimingsoefeningen. Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden is het leidinggeven aan de bedrijfshulpverleningsorganisatie, die kan bestaan uit ploegleiders, preventiemedewerkers en BHV’ers. Hij of zij heeft geen direct operationele taak tijdens een calamiteit.

Daarnaast zorgt het hoofd BHV voor de communicatie, onderlinge samenwerking en afstemming van taken binnen de BHV organisatie. Ook extern werkt een hoofd BHV nauw samen met hulpverlening zoals de ambulance, om ervoor te zorgen dat noodsituaties adequaat worden aangepakt. Door al deze taken bij één leidinggevende onder te brengen, verloopt de bedrijfsnoodorganisatie gestructureerd en is deze altijd up-to-date. Zo zorgt een Hoofd BHV’er ervoor ervoor dat het BHV eam goed voorbereid en georganiseerd is, zodat de veiligheid op de werkvloer in geval van een noodsituatie gewaarborgd blijft. Ook als de Hoofd BHV’er niet aanwezig is. Een veilig idee in het geval van een onveilige situatie op de werkvloer.

 

Taken en verantwoordelijkheden van een hoofd BHV

Een hoofd BHV’er waarborgt de veiligheid binnen een organisatie. Dit zijn de belangrijkste taken:

  • Leidinggeven aan de BHV organisatie: Het hoofd BHV coördineert alle BHV activiteiten binnen de organisatie zoals trainingen, oefeningen, en de planning van de BHV ploegen.
  • Het uitvoeren van een risicoanalyse: Het opstellen van een Risico Inventarisatie & Evaluatie is verplicht volgens de Arbowet. Het hoofd BHV is betrokken bij het uitvoeren hiervan en het implementeren van preventieve maatregelen om risico’s te minimaliseren.
  • Opstellen en beheren van het BHV plan: Verantwoordelijk voor het ontwikkelen en updaten van het BHV plan.
  • Crisismanagement in geval van nood: In geval van een calamiteit of noodsituatie leidt het hoofd BHV de bedrijfshulpverlening en zorgt hij of zij voor een gecoördineerde en effectieve reactie.
  • Samenwerken met externe hulpdiensten: Coördinatie en communicatie met brandweer, politie en andere hulpdiensten.
  • Voorlichting en training geven: Het hoofd BHV zorgt voor een goede opleiding van BHV’ers en dat hun kennis en vaardigheden up-to-date blijven. Dit omvat zowel basisopleidingen als herhalingstrainingen.
  • Evaluateren en verbeteren: Evalueren van oefeningen en incidenten, het opstellen van verbeteringen en het implementeren van verbeteringen. Hierbij draait het niet alleen om het BHV team, maar om de gehele organisatie. Als gevolg van een goede evaluatie kan er bijvoorbeeld besloten worden om vaker een ontruimingsoefening in te plannen met de gehele organisatie.

 

Wat je als hoofd BHV moet kunnen

Als hoofd BHV’er moet je rustig kunnen blijven in stressvolle situaties. Daarvoor zijn bepaalde eigenschappen een vereiste. Een van de belangrijkste is leiderschapskwaliteiten: een hoofd BHV’er moet mensen kunnen aansturen tijdens een calamiteit, het overzicht bewaren en kalm blijven. Omdat een hoofd BHV’er vaak snel en effectief moet handelen onder druk, moet hij of zij besluitvaardig en stressbestendig zijn. Verder moet de hoofd BHV’er in deze functie kennis hebben van het BHV plan en de mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico’s om een situatie goed in te schatten en te handelen. Tot slot is er nauw contact met managers, de directie en externe hulpverleners en zijn daarom communicatievaardigheden van belang.

 

Verschil tussen hoofd BHV en ploegleider BHV

Wat is nu het verschil tussen de verschillende coördinerende functies in een BHV team? Een hoofd BHV is beleidsmatig verantwoordelijk voor het BHV plan. Hij of zij houdt vooral het overzicht en geeft leiding aan BHV’ers of teams. Vooral in grote organisaties met meerdere vestigingen of bedrijven met een hoog risico, zoals de chemische industrie of gezondheidszorg, kunnen er verschillende teams zijn. Het is op dat moment handig om een ploegleider aan te stellen, die lokaal operationeel leiding geeft aan BHV’ers. De ploegleider en hoofd BHV’er staan bij calamiteiten in contact met elkaar.

 

Training en ontwikkeling van hoofd BHV’ers

Denk je dat jouw organisatie een hoofd BHV’er nodig heeft of wil je zelf hoofd BHV’er worden? Bekijk onze cursus Hoofd BHV en behaal een officieel erkend NIBHV certificaat! Ook biedt SBN een herhalingscursus zodat je volledig op de hoogte blijft van verplichtingen rondom BHV organisatie.