Wettelijke taken van een preventiemedewerker

De preventiemedewerker zorgt samen met de werkgever voor goede arbeidsomstandigheden en het voorkomen van ongevallen. Vaak gaat het om een nevenfunctie. De preventiemedewerker geeft gevraagd en ongevraagd advies over arbozaken aan werknemers en leidinggevenden. Ook is hij een toegankelijk aanspreekpunt voor werknemers en werkt bijvoorbeeld samen met managers, de bedrijfsarts en de ondernemingsraad. Onder de officiële en wettelijke taken van een preventiemedewerker vallen:

  • Het (mede) opstellen en uitvoeren van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het opvolgende plan van aanpak
  • Het adviseren van en nauw samenwerken met arbodeskundigen en de OR/PVT
  • De maatregelen uit het RI&E (mede) uitvoeren

 

Aanvullende taken van een preventiemedewerker

Aanvullende taken die voortvloeien uit de hoofdtaken van de preventiemedewerker zijn het signaleren en melden van knelpunten die de gezondheid en veiligheid in het bedrijf beïnvloeden, het evalueren van maatregelen, het analyseren middels inspecties en bewaken van het gemaakte plan van aanpak.

De preventiemedewerker is vaak het aanspreekpunt binnen het bedrijf als het gaat om veiligheid. Hij kent de organisatie en collega’s goed en is daarmee de ideale gesprekspartner tussen de collega’s en externe arbo-deskundigen. Hiermee kan bijvoorbeeld verzuim eerder worden voorkomen. De preventiemedewerker heeft een actieve rol in het vergroten van het bewustzijn rondom veilig werken door voorlichting en training aan medewerkers te geven. Dit kan variëren van instructies over ergonomie tot het correct gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
 

Training en ontwikkeling van preventiemedewerkers

De preventiemedewerker is een essentiële schakel in het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Het is daarom belangrijk dat werkgevers de preventiemedewerker genoeg tijd geven om meer kennis op te doen en taken goed uit te voeren. Tijdens een cursus Preventiemedewerker van SBN leren deelnemers in één dag alles over de taken en verwachtingen van een preventiemedewerker.

/

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.